zaterdag november 18 , 2017
Font Size
   

De Aardappel

Alles over de Aardappel

Aardappelen worden in onze streken vaak gebruikt waar op andere plaatsen in de wereld rijst of een graanproduct de plaats van de aardappel inneemt. De aardappel is van oorsprong Zuid-Amerikaans. De Spanjaarden hebben de aardappel pas in de 16e eeuw naar Europa gebracht. Aardappelen zijn vrij goedkoop, eenvoudig te bereiden, voedzaam en bovenal licht verteerbaar. Ze bestaan voor 80% uit vocht en voor 20% uit koolhydraten. Verder bevatten aardappelen eiwitten, mineralen, vitamines van het B complex en vitamine C. De laatste zit in nieuwe aardappels. Let er bij de aankoop op dat de aardappelen niet vochtig zijn en geen uitlopers of groene plekken vertonen.

Bewaren
Aardappelen blijven goed als ze in een donkere, goed geventileerde ruimte worden bewaard. Haal ze uit de zak en doe ze in een bak of emmer met een krant op de bodem; schud ze af en toe om. Nieuwe aardappels zijn het lekkerst als u ze direct opeet. Als u ze bewaart, doe dat dan op een koele, donkere plaats. Oude, rimpelige aardappelen worden weer glad, als u ze na het schillen een dag (minimaal 12 uur) in ruim water zet. Er zitten dan niet zoveel vitaminen meer in, maar de aardappelen zijn nog wel lekker. Geschilde aardappelen kookt u het best in water waaraan u een scheutje azijn toevoegt; de aardappelen blijven dan mooi wit en vallen tijdens het koken niet uit elkaar.

Voedingswaarden
Eiwit totaal 1,71 g
Vetten totaal 0,1 g
Koolhydraten 20 g
Energie (kcal) 86 kcal
Water 77,5 g
Energie (kJ) 360 kJ
Vetzuren, verzadigd 0,026 g
Vetzuren, enkelvoudig onverzadigd 0,002 g
Vetzuren, meervoudig onverzadigd 0,043 g